Hoe het begon

 

Hoe het begon

Einde 2010 zaten we, enkele leden van de volleybal van Vlimmeren, na een training in ons stamcafé samen een pintje te drinken. Iemand maakte al lachend de opmerking dat we misschien beter ons eigen bier zouden brouwen om de kosten te beperken. In Vlimmeren werd dit al links en rechts door verteld en verschillende mensen lieten ons weten dat zij ook interesse hadden om mee te brouwen en dat we hen zeker niet mochten vergeten.

 

Van het één kwam het ander en dus zijn we met zes (Dirk Proost, Dirk Stappaerts, Mil Renders, Bart Smans, Peter Leenaerts en Bart Rombouts) op een avond samengekomen om dit te bespreken. De conclusie van deze avond was dat deze groep dit helemaal zag zitten!

 

Niemand van ons zes had ervaring met bierbrouwen. We hadden geen idee en ging op zoek naar het antwoord op de vraag ‘Hoe moet je bier brouwen?’. Om dit antwoord te vinden, zijn we dan maar op het internet op zoek gegaan naar informatie en handleidingen.

De vader van Peter Leenaerts kende Roger van “Den Abt” die al langer aan het brouwen was. Omdat wij nieuwsgierig waren naar zo’n hobbybrouwer, hebben wij met Roger een afspraak gemaakt. Roger nodigde ons uit om op een avond eens langs te komen. Een memorabele avond, zowel voor Roger als voor ons! Hij heeft ons de verschillende stappen van het brouwen uitgelegd en getoond. Na die avond was er voor ons al veel duidelijk!

Bart Smans kende ook brouwers uit Beerse, nl. Patrick Cox en echtgenote Heidi Van Loon. Zij zijn de brouwers van de bieren “Flodder” en “Barse Cuvée”. Deze sympathieke mensen hebben ons direct uitgenodigd om een keer samen te komen. Zij hebben op hun beurt ook hun ervaringen met ons gedeeld. Dit was in maart 2011 en we kunnen wel stellen dat de microbe ons vanaf dat moment echt te pakken had.

 

Onze eerste installatie hebben we gemaakt van twee lege biervaten die we aan elkaar hebben gelast. Hup, we waren vertrokken. Al snel hadden we het probleem dat deze ketels niet groot genoeg waren voor zes brouwers.

Om dit probleem op te lossen, hebben we wat rond gehoord en zo kregen wij de kans om ergens een grootkeuken te gaan afbreken. Met deze ketels, en de nodige technische kennis van ons en zeker van Mil, zijn we begonnen aan onze tweede installatie van 70 liter. Deze installatie gebruiken we nog altijd.

 

In augustus 2014 kwam Bart Smans met het spijtige nieuws dat hij door professionele- en privéredenen geen tijd meer had om mee te kunnen brouwen en nam hij met pijn in het hart afscheid. Eind 2014 hebben we dan ons nieuw lid Gert Michiels mogen verwelkomen in de club.

 

Peter had ondertussen een nieuwe loods bijgeplaatst en kwam met het idee om daar een echt brouwlokaal te maken. Na enkele maanden hard werken was ons nieuw brouwlokaal met brouwkelder klaar.

Omdat we positieve reacties kregen van familie en vrienden én omdat we toch een nieuw lokaal hadden, kwam er het plan om een grotere brouwinstallatie te plaatsen en om met ons bier op de (lokale) markt te komen.

Na de oprichting van Brouwerij De Boeretang en de nodige investeringen, bezitten we nu over een maisch- en kookketel van 500 liter en kunnen we met twee brouwsels per dag een totaal van 700 liter per dag brouwen.

 

Copyright @ All Rights Reserved

Webmaster Bart Rombouts